VIPV012 Krug László és Németh Zsigmond óceánrepülése

Negyven évvel ezelőtt két amerikás magyar, Krug László és Németh Zsigmond már javában készülődött egy világraszóló nagy utazásra. Az volt a tervük, hogy az 50.évfordulón megismétlik Endresz György és Magyar Sándor 1931-es óceánrepülését. Mindkét akció fő célja a trianoni döntés elleni tiltakozás volt.

A rendkívüli vállalkozáshoz vettek egy megbízható Beechcraft Bonanza egymotoros gépet, s nekiláttak átalakításának. Ahogy 1931-ben, úgy 1981-ben is leszállás nélkül kellett megtenni a New Foundland – Budapest közötti mintegy 6.000 kilométert, ezért a szárnyakra pót üzemanyagtartályokat szereltek. Úgy elméletben, mind a gyakorlatban éjt nappallá téve folyt az időjárási előrejelzések, az óceán fölötti aerodinamikai viszonyok és a hosszútávú repülés szigorú szabályainak tanulmányozása. Vállalkozásukat 1981.júliusában teljes siker koronázta, az Endresz – Magyar duó számos világrekordját felülmúlták. A nagy repülésen csupán 1,5 kilométernyi navigációs tévedést „gyűjtöttek be”, 3 napos csúszásuk pedig a rossz időjárás számlájára írandó.

Először az Egyesült Államokban élő Krug László beszél egy, még a kilencvenes években készült felvételen, ő egyébként nemrég ünnepelte 90. születésnapját. Őt Németh Zsigmond követi, aki harminchárom év amerikai élet után 2002-ben költözött haza.