VIPV010 Rubik Ernőről mesél Kovács János

A bűvös kocka atyja, Rubik Ernő méltán világhírű. Édesapja, idősebb Rubik Ernő pedig a repülőgéptervezésben ért el világraszóló sikereket. Olyan gépek megalkotása fűződik nevéhez, mint a Góbé, a Vöcsök vitorlázók, vagy a motoros Kánya. Pályafutása meseszerű: az első világháború után félárván maradt Rubik-gyerekeket óriási erőfeszítésekkel nevelte varrónő édesanyjuk. Tehetségére már az általánosban felfigyeltek, így anyagiak hiányában taníttatásuk lett az a vagyon, amivel Rubik Ernő igen jól sáfárkodott. A kis műegyetemi műhelytől ha nem is könnyű, de egyenes út vezetett saját esztergomi repülőgépgyáráig, amely számos világhírű vitorlázó- és motoros kisgép szülőhelye.

A MALÉV, a sport- és a katonai repülés sok nagy pilótája, repülőmérnökök az ő gépein, sokszor az ő oktatása mellett kezdték pályafutásukat, még a Boeing gyárba is eljutott egy tanítványa, aki még innen is kikérte mestere tanácsait. Rubik Ernő élete kész regény, melynek lapjain a vitorlázó manufaktúra nagy pillanatai mellett feltűnik a farkashegyi, hármashatárhegyi vitorlázós élet varázslatos világa, cserkészromantikával fűszerezve.

A szárnyas Rubik legalább akkora zseni, mint fia, bár róla ma sokkal kevesebb szó esik. Ezt a hiányt igyekszik némileg pótolni ez a podcast, melyben a Rubik család jóbarátjával, Kovács János közgazdásszal beszélgetek a „szárnyas” Rubikról. Kovács János ismert üzletember, s egyébként maga is rutinos gyakorló kisgépes pilóta, a repülés régi megszállottja.